Caravaggio-studie: Eliquis even goed als dalteparine voor behandeling van kankergeassocieerde veneuze trombo-embolie

De CARAVAGGIO-studie, een vanuit onderzoekers geïnitieerde studie (Investigator Sponsored Study) ondersteund door Bristol-Myers Squibb en Pfizer, toont aan dat het orale antistollingsmiddel Eliquis (apixaban) niet-inferieur is aan dalteparine, een laagmoleculair gewicht heparine toegediend via subcutane injectie, voor de behandeling van kankergeassocieerde veneuze trombo-embolie (VTE), zonder een verhoogd risico op ernstige bloedingen. Deze resultaten werden op 29 maart gepresenteerd door prof. Giancarlo Agnelli van de CARAVAGGIO-studie, tijdens het door het American College of Cardiology en het World Congress of Cardiology georganiseerde virtuele 2020 congres (ACC.20/WCC). 

De vorming van bloedstolsels in het veneuze bloedstelsel (VTE) is de tweede belangrijkste doodsoorzaak bij kankerpatiënten. Uit onderzoek blijkt dat patiënten met actieve kanker een significant hoger risico hebben op bloedstolsels dan mensen zonder kanker. Deskundigen geven aan dat er veel verschillende redenen zijn waarom mensen met kanker vaker last hebben van bloedstolsels. Zo kan de kanker zelf het bloed dikker en kleveriger maken, maar ook veel kankertherapieën en operaties kunnen ertoe leiden dat bloedvaten ontstoken raken en dat patiënten minder bewegen, waardoor bloedstolsels makkelijker ontstaan. Specifieke studies naar VTE bij kankerpatiënten, zoals de Caravaggio-studie, zijn daarom noodzakelijk.

Caravaggio is een gerandomiseerde, open-label, gecontroleerde klinische studie waarin onderzocht werd of Eliquis (apixaban) niet-inferieur is aan subcutaan toegediende dalteparine voor de behandeling van acute proximale diepe veneuze trombose en/of longembolie (VTE) bij patiënten met kanker. De studie werd uitgevoerd bij 1.170 patiënten met een kankergeassocieerde VTE, in 119 studiecentra in 9 Europese landen, Israël en de VS. Beide behandelingen toonden dezelfde werkzaamheid en veiligheid aan, waarbij 3,8% van de patiënten met apixaban een grote bloeding kreeg, in vergelijking met 4,0% van de patiënten met dalteparine (hazard ratio, 0,82; 95% CI, 0,40 tot 1,69; p= 0,60). Bovendien bleek dat apixaban niet gepaard ging met een toename aan bloedingen in het maagdarmkanaal ten opzichte van dalteparine (1.9% vs 1.7%).

“Dit is de enige studie naar kankergeassocieerde trombose waarbij een DOAC (direct oraal antistollingsmiddel) niet gepaard gaat met een toename aan bloedingen in het maag-darmkanaal, hoewel er wel een substantieel aantal kankers van het maag-darmkanaal in het onderzoek zijn opgenomen”, aldus Agnelli. “Een andere opvallende bevinding was dat apixaban effectiever is dan dalteparine bij het voorkomen van recidiverende VTE bij patiënten jonger dan 65 jaar”. Agnelli en zijn team zullen nu verschillende subgroepanalyses uitvoeren om vast te stellen of er bepaalde patiënten zijn die meer baat hebben bij de ene dan wel de andere aanpak.

Gezien het risico en de medische complicaties bij het behandelen van kankerpatiënten vindt de BMS-Pfizer Alliance het belangrijk om onafhankelijk klinisch onderzoek zoals CARAVAGGIO te ondersteunen, waarmee wetenschappelijke kennis wordt bevorderd en de patiëntenzorg mogelijk kan worden verbeterd. Bristol-Myers Squibb en Pfizer ondersteunden deze door onderzoekers geïnitieerde studie, maar speelden geen rol bij de opzet van de studie, de uitvoering ervan, of het verzamelen en analyseren van de gegevens. De resultaten zijn dan ook geheel de verdienste van prof. Agnelli en alle onderzoekers van de Caravaggio-studie. Prof. Giancarlo Agnelli is professor interne geneeskunde aan de universiteit van Perugia in Italië en is de hoofdauteur van deze onderzoekergeïnitieerde studie.

Meer informatie vindt u in het persbericht van het American College of Cardiology (ACC).

 ###

 432BE2003412-01

BMS_Caravaggio_News Flash_NL final.pdf

PDF 109 KB

Sabine de Beuf

Head of Corporate Communications Benelux, Bristol-Myers Squibb

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bristol Myers Squibb

Bristol Myers Squibb: Een betere toekomst creëren voor mensen met kanker

Bristol Myers Squibb is geïnspireerd door een duidelijke visie – het leven van patiënten veranderen via wetenschap. Met ons kankeronderzoek willen wij geneesmiddelen aanbieden die elke patiënt een beter, gezonder leven bieden en genezing mogelijk maken. Voortbouwend op de ervaring in een breed spectrum van kankers die de overlevingsverwachtingen voor velen heeft veranderd, verkennen onze onderzoekers nieuwe grenzen in gepersonaliseerde geneeskunde. Via innovatieve digitale platformen, zetten ze gegevens om in inzichten die hun focus verscherpen. 

Diepgaande wetenschappelijke expertise, toonaangevende  competenties en onderzoekplatforms stellen ons in staat kanker vanuit alle invalshoeken te bekijken. Kanker kan een meedogenloze greep hebben op het leven van een patiënt, en wij zijn vastbesloten alle aspecten van de zorg aan te pakken, van diagnose tot nazorg. Als leider in kankerzorg zetten wij ons in om alle mensen met kanker een betere toekomst te bieden.

Neem contact op met

www.bms.com